Kategorier
Golv

Är golvslipning i Stockholm alltid en god idé?

Det krävs vissa förutsättningar för att det ska vara aktuellt att ta in ett proffs inom golvslipning i Stockholm. Tydliga kriterier som golvet måste uppfylla.

Om man nyligen flyttat till en gammal lägenhet i huvudstaden med sliten parkett på golvet, kan det kännas lockande att omgående ta kontakt med ett proffs på golvslipning i Stockholm. Någon som kan slipa golvet på ett så snyggt vis att det ser nytt ut när slipningen är klar. För att detta ska vara möjligt måste dock golvet uppfylla vissa kriterier.

För det första måste man kontrollera att golvet är gjort av riktigt trä. Idag finns det gott om parkett- eller plankliknande golv som är gjorda av laminat, och inte består av riktigt trä. Dessa golv kan man inte slipa, hur mycket man än försöker. Slipar man ett laminatgolv kommer man bli av med hela folieringen och kvar kommer det bara vara små bitar av spånplatta eller komposit.

Det finns även tillfällen då man inte kan slipa ett riktigt trägolv, trots att golvet består av solitt trä. Om det har blivit slipat många gånger förut kan det ha blivit för tunt för att klara ytterligare en slipning. Om så är fallet finns det tyvärr inte mycket att göra. Ett tunt golv riskerar att gå sönder när man går på det.

Alternativ till golvslipning i Stockholm

Om man inser att det inte är lönt att försöka sig på en golvslipning i Stockholm måste man skapa sig en plan B. För oavsett vilket proffs inom golvslipning man än tar kontakt med finns det dessvärre gamla golv som är utom räddning. Ibland kan till och med nyare golv vara omöjliga att slipa. Speciellt om golvet blivit skadat av exempelvis vatten och därmed har svällt.

Ett sådant golv måste man bryta upp och ta bort. Fuktskadade golv kan börja lukta riktigt tråkigt och bli fulla av mögel. Sådant bör man absolut inte ha i sin bostad. Mögel kan orsaka bekymmer i luftvägarna för de som bor i hemmet och ge upphov till allergiska besvär. Inget golv i världen är så vackert att man ska låta det ligga kvar trots fuktskador och stå ut med sådana bekymmer.

Att bryta upp ett gammalt golv är oftast ganska enkelt. Man ska dock se upp i fall man hittar någon typ av lim under trägolvet. Förr användes ibland golvlim som innehöll asbest och om man stöter på den typen av lim under sitt golv bör man genast kontakta en saneringsfirma. Asbest är inget man ska hantera på egen hand.

Ett nytt golv som tål en golvslipning

Bara för att man blir tvungen att lägga in ett nytt golv i bostaden finns det inget som säger att det måste bli ett golv av dålig kvalitet. Det finns betydligt mer än bara billiga klick-golv på marknaden idag. För den som vill efterlikna en gammal parkett finns det också fortfarande hantverkare att kontakta för att få en klassisk parkett inlagd.

Man kan också välja ett klassiskt plankgolv. Ett sådant golv består av rejäla träplankor som tål att slipas om flera gånger ifall golvet skulle bli slitet. Tröttnar man på golvets utseende efter några år är det lätt att kontakta ett proffs på golvslipning och ge sitt plankgolv ett helt nytt yttre för en rimlig peng.

Självklart går det även att få till ett snyggt golv i hemmet utan att lägga in ett äkta trägolv. Laminatgolv kan vara ytterst hållbara, snygga att se på och mjuka att gå på. Skillnaden mellan dessa golv och golv av äkta trä märks först den dagen de blir slitna eftersom det oftast inte går att rädda ett slitet laminatgolv.