Kategorier
Inredning

Vikten av rätt mattor i hemmet

Det finns troligen inte något hem som inte har mattor. Mattor fyller olika funktioner och kan även användas för att binda ihop rum eller skapa en viss stil.

Kanske är du en person som älskar mattor och som fullkomligt fyller alla golv med denna inredningsdetalj. Du kanske till och med köper in mattor som en investering inför framtiden. Eller så kanske du tycker att mattor är dammsamlare som är svåra att rengöra. Men du behöver ändå minst en matta på en plats i bostaden, på grund av just den mattans funktion.

I ett hem brukar det gå att hitta mattor av många olika slags utseenden och med olika slags funktioner. Men det som är lika mellan alla mattor är att de oftast har en viss förutbestämd plats och funktion. Det gäller även om du som ägare av mattan, kan få för dig att hitta andra platser och möjligheter för dina mattor. Det är ju trots allt du som har köpt mattan till dig själv, och som får inreda ditt hem efter egen smak.

Mattor med olika funktioner

Troligen är det en slags matta som finns i alla hem i landet, och det är dörrmattan. Den där mattan som får ta alla smällar från smutsiga och våta skor. Eller så kan det vara precis lika smutsiga och våta tassar eller fötter. Därför brukar också dörrmattan vara lite mörkare och av grövre material än de andra mattorna, som går att hitta på andra ställen i bostadens rum.

Med mattor går det att stoppa smutsen innan den kommer in i övriga bostaden. Det finns mattor som ser till att du inte halkar i badkaret eller på badrumsgolvet. Vidare finns det mattor som kan göra att kalla golv känns behagliga och varma för fötterna. Samtidigt finns det också mattor som kan anses bara vara till för att skapa en viss stil eller enbart bidra med sin skönhet.

Rätt mattor till rätt stil

Inom heminredning finns det vissa regler som gäller när det handlar om mattor. Med mattor kan du lyfta en viss inredningsstil eller göra ett stilbrott som i sig kan vara lite av pricken över i för ditt personliga hem. Man brukar säga att mattor som är i samma färg och nyans som golvet gör att golvytan upplevs större, vilket ibland kan kännas mer behagligt.

Eftersom mattor sticker ut från golvet i övrigt så är det viktigare än man ofta tror att skaffa mattor som ger rummet det önskade resultatet. En stor, färgglad matta med mycket mönster, kan till exempel få ett helt rum i vit och enkel inredning att kännas varm och välkomnande. Precis som fel matta i fel stil kan göra att hemmet istället kan kännas ganska ogenomtänkt och rörigt.

Enkelt att köpa snygga mattor till lågt pris

Vilken typ av mattor du än söker efter så är det lätt att hitta något som passar både gällande stilen och prislappen. Idag finns det många butiker som satsar på att sälja mattor, trots att de inte egentligen är någon heminredningsbutik eller möbelaffär. Genom att exempelvis titta på mattor från Rusta, går det att få mer att välja bland och att dessutom hålla prisnivån nere.

Det kan kännas skönt att hitta mattor som både ger skönhet och som går att köpa fler av, till samma pris som en matta i en lyxigare matthandel. Då blir det inte så illa ifall moster Agda råkar spilla ett glas rödvin på mattan. Eller om hunden plötsligt rusar direkt in i hemmet med leriga tassar, innan du har hunnit fånga upp pälsklingen för att torka av de smutsiga och våta tassarna.