Kategorier
Ved

Ved för att värma bostaden kyliga dagar

Att värma upp bostäder med ved är inget nytt under stjärnorna. Kaminer och vedspisar har fått ett stort uppsving igen för att återigen agera värmekälla.

Vedeldning kan man använda sig av i många olika former och syften. Dels finns de som i princip eldar för kråkorna. Det vill säga tycker att eldfat på utsidan är mysiga. Eldfaten ger dock bara tillfällig värme när man står precis bredvid dem. Så det är mer vackert än värmande. Elden har ju alltid fascinerat människan på många sätt.

Att stirra in i en eld är mediterande och lugnande. Samtidigt kan en eld vara skräckinjagande om den hotar bostäder och annat. Man ska med andra ord ha respekt för elden. Det är inte för inte historien brukar prata om att man tämjde elden förr i tiden. För det är nästan så man kan tänka. Att ha elden i en braskamin betyder att man har elden isolerad, den ger värme och därmed också en trygghet.

Kvalitativ ved för att värma upp bostaden

För att kunna ha en värmande eld så behövs det något att elda. Bra kanske någon tänker; ”Äntligen kan jag elda upp all reklam jag får i brevlådan”. Dock är det väldigt dumt att elda en massa papper. Enstaka bitar för att starta en eld om man inte är bra på att spänta ved kan funka. Men mängder gör att man riskerar att inte få kaminen godkänd nästa gång av sotaren.

Däremot kan man köpa kvalitativ ved och elda med. Till exempel kan man köpa färdiga säckar om man inte har tillgång till någon skog. Då får man färdigkluven ved som är förpackad i säckar. Har man bra förvaring för ved så kan man köpa storsäckar med ved att palla upp i vedförrådet. Med ett påfyllt vedförråd behöver man inte oroa sig för att frysa inomhus.

Mer information för dig kan du hitta på webbsida: onlydry.se